gsm ®


gsm ® 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; verouderend)

(Engels) global system for mobile communications, internationale standaard voor mobiele telefonie; standaardsysteem voor mobiele telecommunicatie dat vooral in Europa gebruikt werd
Gsm werd opgevolgd door UMTS, ook breedband-CDMA genoemd. Hoewel aansluiting bij de betekenis 2.0 meer voor de hand ligt, kunnen samenstellingen als gsm-technologie en gsm-techniek ook wel als behorend bij deze betekenis opgevat worden.
Zie ook : UMTS

Semagram (extra betekenisinformatie)


Gsm…

is een standaardsysteem

  • [Plaats] werd vooral in Europa gebruikt
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een standaard voor mobiele telecommunicatie

    Algemene voorbeelden


    Waren er vijf jaar geleden nog een tiental protocollen en evenzoveel telefoontypen, inmiddels is dat tot een drietal teruggebracht: gsm (begonnen in Europa en overgenomen in grote delen van de wereld), pdc (de Japanse standaard) en cdma (het dominante protocol in de Verenigde Staten en Zuid-Korea).

    NRC,

    Het actuele weerbericht bekijken, De Telegraaf lezen, je e-mail bekijken of controleren waar de files staan. Dit jaar denkt het Nederlandse telecombedrijf al 100.000 gebruikers te hebben van deze nieuwe technologie, die het razendsnel (zes maal sneller dan gsm) versturen en ontvangen van grote hoeveelheden data via de mobiele telefoon mogelijk maakt.

    De Telegraaf,

    In de VS wordt op afgelegen plekken nog steeds gebeld met AMPS, een van de eerste - analoge - protocollen voor mobiele telefonie. Dit is ook de standaard in Turkmenistan en dunbevolkte gebieden in Australië. Gsm kreeg vorig jaar alsnog een onverwacht sterke impuls in de VS. Telecomreus AT en T besloot zijn divisie voor mobiele telefonie te laten overschakelen op de Europese standaard. Maar wel op een andere frequentieband (1900 Megahertz) dan wat in Europa gebruikelijk is (900 en 1800 Mhz).

    NRC,

    Draadloos Ethernet of WLAN (wireless local area network) sluit notebooks of pc's zonder kabels via een ontvangststation op het netwerk aan. Het is met 11 megabit per seconde bloedsnel in vergelijking met Bluetooth (760 kilobit/s), gsm (9,6 kilobit/s) of zelfs de 2 megabit/s die 3G over jaren in het vooruitzicht stelt.

    NRC,

    Bluetooth laat apparaten in dezelfde ruimte met elkaar praten, zoals een pc en een printer, of een gsm en een headset. Dan is er WiFi ofwel 802.11b, vooral voor draadloze computernetwerken tot honderd meter, met een snelheid van 11 Mbps. De opvolger daarvan, 802.11a, is vijfmaal zo snel en heeft een vergelijkbaar bereik. En dan is er nog umts, met ongeveer dezelfde reikwijdte als gsm maar een veel hogere snelheid van ongeveer 100 Mbps, waarmee je in de toekomst videobeelden van telefoon naar telefoon kunt sturen als je dat nodig vindt.

    NRC,

    In een toelichting op het vertrek uit Duitsland zegt Telefónica dat de markt in dat land verzadigd is. Het totale aantal Duitse abonnees zou in het afgelopen halfjaar met minder dan 1 procent zijn gegroeid. Bovendien wordt de opkomst van UMTS afgeremd door het succes van huidige technologieën, waaronder gsm.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • de opvolger van (de) gsm

    Breedband-cdma wordt ook wel umts genoemd, de standaard die de opvolger is van de gsm in Europa. De capaciteit van de nieuwe kabel is 2,5 terabits per seconde. Dat zou de grootste in Nederland zijn, genoeg voor 300 miljoen telefoongesprekken tegelijk. Daar kunnen nogal wat bedrijven mee aan de slag.

    Het Financieele Dagblad,

    • verbeteringen van gsm

    "Mijn indruk is dat umts nu wat op de lange baan geschoven wordt en dat men zich gaat werpen op verbeteringen van gsm. Maar zelfs de investeringen voor mobiel internetten in 2,5G-technologie zijn enorm. Dat blijft een moeilijke zaak in de huidige geldmarkt."

    http://www.computable.nl/artikels/archief1/d50ra189.htm,

    • kiezen voor gsm

    Slechts een beperkt aantal operatoren werkt er met de in Europa ontwikkelde gsm-standaard. De meeste kozen er voor het Amerikaanse AMPS-systeem. En de operatoren die voor gsm kozen, werken met een andere golflengte: 1.900 megahertz tegenover 900 megahertz.

    De Standaard,

    Europa koos voor gsm. Japan heeft pdc en in de VS werd de keuze voor een standaard voor mobiel bellen aan de bedrijven overgelaten. Een protocolaire lappendeken, die langzaam uitgroeit tot een wereldwijd dekbed.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gsm, GPRS en UMTS

    Ook commerciële bedrijven hebben het Wireless Lan als alternatief voor gsm, GPRS en, straks, UMTS ontdekt.

    Trouw,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    gsm ® 2.0

    (media, communicatie en telecommunicatie)

    eigenlijk: digitale mobilofoon die werkt volgens de standaard global system for mobile communications, waaronder niet alleen de zaktelefoon, maar ook de autotelefoon begrepen wordt; vervolgens in ruimer gebruik en nu algemeen gebruikt: mobiele telefoon; mobieltje
    Oorspronkelijk een merknaam. In Nederland is het woord gsm weliswaar in gebruik, maar in België is het veel gebruikelijker dan in Nederland. In Nederland wordt doorgaans gesproken van een mobiele telefoon, mobieltje en, vooral aanvankelijk, van een zaktelefoon.

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Gsm klinkt gewichtig. Toch zouden we dat onding beter uit ons taalgebruik bannen. Als gewone gebruiker zijn we meestal niet geïnteresseerd in de achterliggende technologie. Belangrijker is wat we met het toestel kunnen doen. We zeggen dan beter zaktelefoon of wandeltelefoon voor het kleine hebbeding. En autotelefoon voor een toestel dat vast in de wagen geïnstalleerd is. En mobilofoon als we het algemeen willen houden. Pas als de technologie echt belangrijk is, heeft het zin over een gsm praten.

    De Standaard,

    Voor een telecomingenieur is een gsm een digitale mobilofoon die werkt volgens de Europese gsm-standaard. Voor de meeste Belgen, zowel Nederlands- als Franstaligen, is een gsm gewoon het synoniem voor een zaktelefoon.

    De Standaard,

    De gsm is een digitale mobilofoon volgens de gsm-standaard. Er zijn zowel gsm-zaktelefoons als gsm-autotelefoons. Net zoals er analoge zaktelefoons bestaan en analoge autotelefoons. De meeste zaktelefoons in Groot-Brittannië zijn bij voorbeeld nog van het analoge type.

    De Standaard,

    De gsm wordt steeds meer een melkkoe van de vermaaksindustrie en telecombedrijven.

    De Limburger,

    Bij de gsm vechten knoppen, scherm en speaker om de ruimte. Niet iedereen houdt van headsets en het zou ontwerpers grote winst brengen als beeld en geluid samen zouden kunnen doen met één plek op het apparaat.

    NRC,

    Na de telefoon, de radio, televisie en Internet zal de gsm het nieuwe paradepaardje van de pleitbezorgers van het werelddorp worden.

    De Standaard,

    "Ook handenvrij telefoneren garandeert niet dat de bestuurder zijn aandacht bij het verkeer houdt. Maar de gsm bannen is onmogelijk, het is ook een statussymbool."

    De Standaard,

    Een gsm houdt contact met de dichtstbijzijnde gsm-mast en moet daarvoor informatie uitwisselen met die mast.

    http://www.radiocentraal.be/webgang/news/news2003/20031120.htm,

    Van januari tot nu werden in Antwerpen 4.250 inbraken in auto's gepleegd. De geliefkoosde buit bij autokrakers is de gsm. Bij één op de vier feiten is de buit een zaktelefoon.

    De Standaard,

    Aan de toog voeren twee dynamische dames het hoge woord, de gsm gebruiksklaar aan de broekriem gehaakt.

    De Standaard,

    Zo was het in de eeuwen dat we ons hele leven met één en dezelfde identiteit moesten zien uit te komen. Maar in de 21e eeuw wisselen we net zo makkelijk van imago als van partner, auto, gsm of baan. Zeker jongeren vertonen vaak kameleongedrag.

    De Limburger,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • gaan
    • overgaan
    • piepen
    • rinkelen
    • spelen
    • storen
    • zoemen

    "O, excuseer me mijn gsm gaat."

    De Morgen,

    Haar gsm blijft spelen. Ongetwijfeld is het haar moeder.

    Twee levens, Stefan Brijs,

    Jobstudente: [steekt een sigaret op; haar gsm zoemt; ze neemt op] Hej mams! – Nee, geen probleem.

    Warme sneeuw, Guido Lauwaert,

    Eenmaal weg piepte de gsm van Dick onophoudelijk met verontrustende berichten van het oma-front.

    http://www.spd.nl/www.ouderhulp.nl/watisouderhulp.html

    Onlangs hoorde ik de gsm overgaan van een blinde bedelaar; hij bekeek het digitaal schermpje, toetste een nummer en er rolde een faxje uit.

    Warme sneeuw, Guido Lauwaert,

    De gsm blijkt te storen op de snoerloze luidsprekers.

    de Volkskrant,

    De gsm naast het keyboard had al een paar keer gerinkeld.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    als object bij een werkwoord


    • een gsm aanschaffen
    • een gsm afluisteren
    • een gsm afzetten
    • een gsm bezitten
    • een gsm blokkeren
    • een gsm buitmaken
    • een gsm controleren
    • een gsm gebruiken
    • een gsm grijpen
    • een gsm hebben
    • een gsm inschakelen
    • een gsm jatten
    • een gsm kopen
    • een gsm koppelen (aan)
    • een gsm meenemen
    • een gsm opladen
    • een gsm opnemen
    • een gsm pakken
    • een gsm stelen
    • een gsm terugkrijgen
    • een gsm uitbrengen
    • een gsm uitschakelen
    • een gsm verkopen
    • een gsm verliezen
    • geen gsm hebben
    • geen gsm krijgen

    Bij één op drie gaat het echter nog veel verder: zij zouden hun gsm opnemen als die rinkelt ... tijdens de seks.

    http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1506680/2012/09/25/Een-op-drie-zou-gsm-opnemen-tijdens-vrijpartij.dhtml,

    'Ik probeerde hem net te bellen voor iets, maar hij heeft zelfs z'n gsm uitgeschakeld, dus die zal wel ergens in een of ander viersterrenrestaurant zitten, denk je niet?'

    De klokkenluider, Tomas Ross,

    Op dit ogenblik heeft slechts een klein percentage gsm-gebruikers daar behoefte aan: mensen die hun gsm aan een draagbare computer koppelen om op die manier toegang te krijgen tot het Internet, bijvoorbeeld.

    De Standaard,

    De Amerikaan koppelde zijn gsm aan zijn lap top en verstuurde een e-mail naar zijn bedrijf.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Om zijn woorden kracht bij te zetten grijpt hij zijn gsm.

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    Elke aanvraag van een onderzoeksrechter om een telefoon of gsm af te luisteren, komt hier via fax binnen.

    De Standaard,

    De celdeur zwaait open en ik krijg mijn laptop en mijn gsm terug.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    'Toen ik nog Kamerlid was, waren er niet veel parlementsleden die in de vergadering een gsm gebruikten.'

    De Standaard,

    Het onderzoek naar dit soort groene batterijen is twee jaar geleden aan de universiteit Gent opgestart. "Vandaag zouden we met 1,6 gram suiker een gsm kunnen opladen zodat hij vier uur werkt. Alleen zouden we daar nu nog een batterij van 220 milliliter voor nodig hebben".

    Gazet van Antwerpen,

    Nog zo'n gadget voor de boodschappers van de toekomst: in juni brengt Nokia een gsm uit met een ingebouwd fototoestel.

    De Standaard,

    Ze had ook geweigerd een gsm mee te nemen.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Ga je zelf, van je eigen geld een gsm kopen, voor je privé-gesprekken?

    Scènes op het werk, Paul Desmedt,

    Zaterdag arresteerde de politie een drietal uit Hoensbroek. Ze hadden een stroomstootwapen bij zich en een gsm die waarschijnlijk was buitgemaakt bij één van de overvallen.

    De Limburger,

    Uit een nadere analyse van het bezit van de afzondelijke ICT-goederen kunnen verschillende conclusies worden getrokken. De eerste is dat bevestigd wordt dat arme huishoudens verhoudingsgewijs minder vaak een videorecorder, een vaste telefoon, een pc en een gsm bezitten.

    http://www.plan.be/nl/pub/other/OPIT200201/OPIT200201nl.pdf

    Wederom onder bedreiging van een stroomstootwapen werden twee beurzen en een gsm gestolen.

    De Limburger,

    'Wanneer ga jij eindelijk een gsm aanschaffen?' waagde Véronique te vragen.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    'Ik verlies wel eens een gsm, heb nooit geld, loop vaak gekleed in een dood schaap, ben vrijgezel, en één keer, ha, wat een mooie tijd, heb ik mijn kop in een pot saus gestoken.'

    http://users.skynet.be/antias/tom/doc/hysteria_nr1.pdf,

    Volgens korpschef Rony Vandaele is het de steamers ook niet echt te doen om de waarde van de buit, maar meer om de kick. "Ze verkopen misschien wel de gsm, en kunnen uiteraard ook wel wat aanvangen met het geld, maar het gaat toch eerder om de pret."

    De Standaard,

    Mayer schakelde de gsm aan zijn gordel in.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    Pieter knikte, pakte de gsm en verdween naar de stuurhut.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    Ze hoorden om de twee minuten piepjes afgaan en lazen dat de gsm was gestolen.

    De Telegraaf,

    Er schuilt nog een addertje onder het gras. De vorsers verzoeken gsm-eigenaars met een pacemaker om geen geactiveerde zaktelefoon in hun borstzak op te bergen. Met andere woorden: de gsm moet eerst afgezet worden, wat betekent dat je ook niet meer bereikbaar bent.

    De Standaard,

    Telecomoperator KPN Orange heeft bij 1.200 klanten, vooral studenten uit Antwerpen, de gsm geblokkeerd, omdat ze fraudeerden met hun herlaadkaart.

    Gazet van Antwerpen,

    'Hebben jullie een vaste telefoon?' 'Nee,' snotterde Vera, 'die hebben we weggedaan omdat we allemaal een gsm hebben, behalve grootvader.' 'Waarom krijgt die man geen gsm?' zei ik. 'Daarom,' zei Vera.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Vervelend genoeg heeft Marion geen gsm, ze haat die dingen.

    De klokkenluider, Tomas Ross,

    Dan herinnert hij zich weer het gevoel van opwinding en opluchting dat hem beving toen hij zag dat Burger een mobieltje te voorschijn haalde – dat had hij niet geweten, dat Burger een gsm had.

    De klokkenluider, Tomas Ross,

    "Ik heb geen gsm", glimlacht Wim Pas, "het lijkt me veeleer een statussymbool. Maar zelfs als het nut ervan vaststaat, vind ik dat nog geen reden om ons landschap vol te stouwen met "Eiffeltorens"."

    De Standaard,

    • een, zijn gsm ergens uit graaien
    • een, zijn gsm ergens uit grissen
    • een, zijn gsm ergens uit halen
    • een, zijn gsm ergens uit pakken
    • een, zijn gsm ergens uit vissen

    Zamor pakte een gsm uit de zak van zijn shirt, maar bedacht zich.

    De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

    In de trein, de auto of de lift een gsm uit de jas grissen voor een snelle babbel, staat macho en mannelijk.

    De Standaard,

    Ik graaide z'n gsm uit z'n gore overall en wist Anita te bereiken.

    Mank, Herman Brusselmans,

    'Ik denk dat mijn vader bang is om alleen – om als een hond te creperen,' verduidelijkte hij nog. Waarna hij zijn gsm uit het borstzakje van zijn overhemd haalde en een ellenlange reeks cijfers begon in te tikken.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    De gids heeft zijn gsm uit de zak van zijn jack gevist en begint een gesprek.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    met adjectief ervoor


    • een analoge gsm
    • een aparte gsm
    • een gewone gsm
    • een gratis gsm
    • een nieuwe gsm
    • een persoonlijke gsm
    • een speciale gsm
    • een trendy gsm
    • een wegwerpbare gsm
    • de huidige gsm
    • de simpele gsm

    Het Amerikaanse bedrijf Telespree Communications heeft een wegwerpbare gsm ontwikkeld.

    De Morgen,

    'Begeleiding op de werkvloer zou een manier kunnen zijn om geschikte werknemers te lokken, in plaats van met een bedrijfswagen of een trendy gsm', zegt Geert Vandenbroucke.

    http://www.knack.be,

    Speciale gsm voor ouderen in de maak. Geen oneindige keuze aan beltonen, geen sms-functie, geen rekenmachine; veel ouderen willen wel een mobiele telefoon, maar balen van alle 'fratsen' die het gebruik van de gsm-toestellen nodeloos ingewikkeld maken. Speciaal voor deze groep is een eenvoudige mobiel in de maak.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    Hij heeft evenzeer ernstige twijfels over umts, dat een geavanceerdere vorm van internet over de mobiele telefoon mogelijk moet maken. De simpele gsm draait om communicatie, umts veel meer om informatie.

    de Volkskrant,

    Wanneer je straks met de opvolger van de huidige gsm gaat netsurfen en een aantal mp3-bestanden binnenhaalt, is het niet meer dan logisch dat de terminal die mp3-bestanden ook kan afspelen.

    De Standaard,

    Andere bedrijven, zoals BMW, bieden ook een gratis gsm aan bij aankoop van hun producten.

    De Standaard,

    Belgacom verlaagt tarieven analoge gsm. Belgacom heeft de tarieven voor zogenaamde Mob2-gsm's - dat zijn de oude, analoge mobilofoons waarvan nog 37.500 klanten gebruik maken - verlaagd. Het Mob2Pro-tarief (voor mensen die vooral overdag en in de week bellen) gaat omlaag voor gesprekken tijdens de piekuren.

    De Standaard,

    De gsm's met pistool zouden zwaarder zijn dan een gewone gsm.

    Gazet van Antwerpen,

    Mobiele telefoontoestellen zijn tegenwoordig ook meer en meer in de dovenwereld te vinden. Met een gsm kunnen ze sms-berichtjes naar elkaar sturen. De toestellen zijn meestal wel voorzien van een trillertje of een visuele waarschuwingsignaal dat hen vertelt dat er een berichtje binnengekomen is. De meeste hebben een gewone gsm, sommige hebben een gsm die kan faxen.

    http://www.gehoor.be/

    Elke treinbegeleider heeft een persoonlijke gsm.

    http://www.b-rail.be/about/pdf/veilig05_09.pdf

    Romme belde Philippa op. Ze zei dat ze hem niet goed hoorde en legde de hoorn neer. Even later was ze daar weer, via haar persoonlijke gsm.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    De smartphone kan zelfstandig internet op, de PDA heeft hiervoor een aparte gsm nodig.

    ANP,

    Voor i-mode is een nieuwe gsm nodig, met een kleurenscherm dat bovendien groter is dan de schermen van de huidige gsm-toestellen.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een ingebouwde gsm
    • een gestolen gsm

    Binnenkort presenteren Levi's en Philips een jas met ingebouwde gsm en mp3-speler.

    de Volkskrant,

    Na aangifte van een gestolen gsm stuurt de politie om de drie minuten een sms-bericht naar het betreffende mobieltje met de tekst: 'deze telefoon is gestolen'.

    De Telegraaf,

    "Ze hoorden om de twee minuten piepjes afgaan en lazen dat de gsm was gestolen. Voor veel mensen was het een schok er op deze manier achter te moeten komen dat ze zelf of hun kinderen een gestolen gsm op zak hebben."

    De Telegraaf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • een gsm aan het oor
    • een gsm aan zijn oor
    • de gsm aan zijn gordel

    Mayer schakelde de gsm aan zijn gordel in.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    Hij liep daar met een gsm aan het oor.

    Acacialaan, Koen Peeters,

    "En Dewael heb ik eens twee kilometer met een gsm aan zijn oor betrapt."

    De Morgen,

    Voorzetsel: in

    • een gsm in de hand
    • een gsm in (de) aanslag
    • een gsm in de wagen

    Ondanks de grote publiekscampagne bestaat bij veel bestuurders nog veel onduidelijkheid over het nieuwe verbod op bellen zonder carkit. Wie bijvoorbeeld in een file of voor een rood stoplicht stilstaat, mag op dat moment wel een gsm in de hand hebben.

    De Telegraaf,

    Gsm'en in auto kan een maand cel kosten. Vanaf 1 juli is het verboden met de wagen te rijden met een gsm in de hand.

    Het Nieuwsblad,

    Hij hield een gsm in de hand en praatte met de rijkswacht.

    De Standaard,

    Vlaams parlementslid Jan Caubergs, de enige die de weide en intussen ook het Blok heeft verlaten, vermoedt dat toch enkele mensen in de partij bij de organisatie waren betrokken, maar de namen kent hij niet. Wim Verreycken, die met de gsm in aanslag op de weide stond, ontkent alvast. "Ik belde met een uitkijk aan de ingang van de weide om te vragen of de rijkswacht zich klaarmaakte om de weide te bestormen", zegt Verreycken.

    De Standaard,

    Een gsm in de wagen heeft ook voordelen. Je kan zelf de hulpdiensten bellen.

    De Standaard,

    Hij bestelde een rapport bij de Federale Commissie voor het Wegverkeer; dat is nog niet klaar. Mocht daaruit blijken dat er een verband is tussen de ongevallen en de gsm in de wagen, zal Peeters aanbevelingen doen om het verkeer veiliger te maken. Aanbevelingen, want Peeters vindt het "niet zinvol om alles wat men doet in de auto te gaan verbieden."

    De Standaard,

    Voorzetsel: met

    • de gsm met i-mode
    • een gsm met een mp3-speler

    Mogelijk dat voor de vakantieganger in de toekomst de gsm met i-mode een concurrent wordt.

    http://www.aacc.nl/varia/internetcafes/internetcafes.html

    De SL45 is geen alleenstaand geval: ook Samsung introduceert in de komende weken in België een gsm met een geïntegreerde mp3-speler, die een MultiMedia-kaart gebruikt als extern opslagmiddel en die over vergelijkbare professionele mogelijkheden beschikt.

    De Standaard,

    • met een (gestolen) gsm op zak lopen

    "Mensen durven niet met een gestolen gsm op zak te lopen, omdat iedereen in de omgeving dat binnen korte tijd door heeft."

    De Telegraaf,

    • gsm met een datasnelheid van x per seconde

    Terwijl wij hier nog werken met de tweede generatie gsm met een gemiddelde datasnelheid van 9,6 Kbps (kilobits per seconde) ontwikkelt NTT DoCoMo in Japan reeds de vierde generatie gsm met een datasnelheid van 100 megabits per seconde.

    http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/13/index_main.htm,

    Voorzetsel: van

    • de gsm van Benjamin Herten
    • de gsm van Charlie Weijer
    • de gsm van Dick
    • de gsm van Joz
    • de gsm van Monica

    Nadat ze voor de school hadden geparkeerd en het gesprek wilden afronden, verloren ze soms toch nog de tijd uit het oog. Zo schrokken ze bijvoorbeeld op toen de gsm van Monica rinkelde.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Eenmaal weg piepte de gsm van Dick onophoudelijk met verontrustende berichten van het oma-front.

    http://www.spd.nl/www.ouderhulp.nl/watisouderhulp.html

    Om half twee in de nacht, piepte de gsm van Charlie Weijer hem wakker.

    BN/De Stem,

    'Is die telefooncel ver van hier?'Ik kan ook de gsm van Joz gebruiken, maar ik wil hem nu liever niet lastigvallen en nog minder wil ik dat hij voor al mijn onkosten opdraait.'

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    De woordvoerster nam een ander blad en zei: 'Ook van dit rapport krijgt u een kopie. Het verschaft gegevens omtrent twee telefoongesprekken geregistreerd op de persoonlijke gsm van Benjamin Herten, in beide gevallen een verbinding met het hotel The Lake op het eiland Guernsey, telkens aangevraagd op het kabinet in Brussel, de eerste verbinding totstandgekomen op 14 juli 1999 om kwart voor drie, de tweede op dezelfde dag om halfvier.'

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    • de gsm van (iemand)

    Als hierover vooraf afspraken worden gemaakt, kan de alarmmelding overigens al direct naar de gsm van derden worden doorgestuurd.

    De Telegraaf,

    Naast rechtstreeks telefoneren, zijn er nog andere manieren om uw website te verbinden met de gsm van de bezoeker.

    http://www.zdnet.be/smartbusiness.cfm?id=18018=31,

    In het geheugen van de gsm van haar man vond ze het telefoonnummer van Amélie in Parijs.

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    Hij had met de gsm van zijn schoonvader klaargestaan om haar te bellen, en toen had hij gedacht: laat ik haar verrassen.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    • een gsm van twee jaar oud

    Wie laat nu nog een computer van drie jaar oud of een gsm van twee jaar oud herstellen?

    http://www.vodo.be/Kranten/ZGjan-feb-maa%202002.pdf,

    • een gsm van Alcatel
    • een gsm van Panasonic
    • een gsm van het type GH 388

    De Scandinavische fabrikant van zaktelefoons Ericsson belooft klanten die te goeder trouw een gestolen gsm van het type GH 388 kochten, het toestel te vervangen.

    De Standaard,

    De nieuwe kaart kan zowel op de gewone telefoonlijn als op een gsm van Panasonic of Alcatel en via een ethernet-koppeling op een bedrijfsnetwerk verbonden worden.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • een nummer in de gsm programmeren

    Het is ook verstandig om het nummer van de bank in de gsm te programmeren, zodat bij diefstal de pas onmiddellijk geblokkeerd kan worden.

    De Telegraaf,

    • met gsm
    • met de gsm
    • met een gsm
    • met mijn gsm
    • met je gsm
    • met jouw gsm
    • met haar gsm
    • met zijn gsm
    • met onze gsm
    • met jullie gsm
    • met hun gsm
    • een jas met ingebouwde gsm en mp3-speler

    Binnenkort presenteren Levi's en Philips een jas met ingebouwde gsm en mp3-speler.

    de Volkskrant,

    'Ik denk dat het beter is dat er een dokter gebeld wordt,' zei ik. 'Ik denk het ook,' zei Vera, 'zo blauw heb ik 'm nog nooit gezien.' 'Bel met jouw gsm,' zei Mieke.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    We vlogen van Beijing naar Shenzen, van waar uit we een luxe-hoovercraft-ferry namen naar Hong Kong, Victoria Harbour, tochtje van ca 1 uur, en wat je dan ziet is precies datgene wat je je voorstelt van Hong Kong: machtige futuristische hoogbouw, gammele sampanbootjes, dubbeldek bussen en duizenden mensen van en naar hun werk, keurig in pak en standaard gewapend met gsm en laptop.

    http://users.skynet.be/michel.ds/16_5.htm,

    Met de gsm kunnen we straks steeds meer het internet op.

    De Standaard,

    Verder zijn er al de zogenaamde smartphones, een PDA met gsm gecombineerd.

    ANP,

    In bepaalde ruimten kan ik met m'n gsm geen deftig gesprek voeren, en bij nadere studie is gebleken dat het allemaal ruimten waren waar behangselpapier aan de muur hing.

    Mank, Herman Brusselmans,

    Voor Yasmin bij het bedrijf van Henrik was weggereden, had ze met haar gsm Yusef gebeld, een van de veiligheidsmensen van Imani.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    Maar ook zonder die sites kunnen leerlingen pesten zonder gepakt te worden: ze kunnen een anoniem e-mailadres gebruiken of met hun gsm berichten versturen zonder dat het oproepnummer verschijnt.

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

    Wie wil mailen, chatten en surfen met de gsm, vervloekt het geringe aantal van twaalf toetsen.

    NRC,

    Een tankbeurt betalen met je gsm, dat wordt waarschijnlijk volgend jaar dagelijkse kost.

    Gazet van Antwerpen,

    Met een gsm kunnen veroordeelden vanuit de gevangenis hun criminele activiteiten voortzetten, of toch ten minste contact houden met hun oude kompanen.

    De Standaard,

    Alles wordt met de gsm geregeld en in een kwartiertje afgehandeld.

    Gazet van Antwerpen,

    Een belletje kost nu - zowel binnen als buiten de regio - 75 cent voor de eerste minuut, gevolgd door 50 cent per minuut. Een verbinding met een gsm moet een gulden opbrengen. Ter vergelijking: thuis kost een belletje binnen de regio 5,5 cent per minuut, tien cent voor buiten de regio en vijftig cent naar een mobiel van de KPN.

    De Limburger,

    Met zijn gsm heeft hij dan toch mijn reis geregeld.

    Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

    • naar de gsm
    • naar een gsm
    • naar mijn gsm
    • naar je gsm
    • naar jouw gsm
    • naar haar gsm
    • naar zijn gsm
    • naar onze gsm
    • naar jullie gsm
    • naar hun gsm
    • naar iemands gsm

    Stel: je bent zeventien, je beste vriend ligt onder de zoden, je moeder is uit huis gegaan, je vader ligt op de bank te kniezen, staart naar zijn gsm, als een kapotte lamp van Alladin, je weet niet waar je zus woont, en je voelt om middernacht in een opwelling een kracht groeien om die gescheurde eik weer dicht te lijmen.

    De langverwachte, Abdelkader Benali,

    De dienst inlichtingen van Belgacom had nooit in snelheid uitgeblonken. Ze belde natuurlijk niet naar zijn gsm, want dat bewees niets. Lieven moest kletsnat van onder de douche komen om de hoorn op te nemen.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Eens de tickets betaald zijn, wordt een streepjescode naar hun gsm gestuurd, die afgelezen wordt aan de ingang van de zaal.

    http://www.zdnet.be/smartbusiness.cfm?id=18018=31,

    Met die nieuwe versie kun je ICQ-berichten via sms versturen naar iemands gsm en omgekeerd.

    De Standaard,

    De jobstudente grijpt naar haar gsm, toetst een nummer maar houdt er halverwege mee op.

    Warme sneeuw, Guido Lauwaert,

    Deze server zendt een sms naar je gsm als deze op dx-clusters veel meldingen van bepaalde condities waarneemt.

    http://www.ham-radio.nl/

    Elke maandag voegen wij de nieuwste hits van TV toe die als polyfone beltonen meteen naar je gsm verstuurt kunnen worden!

    http://www.abcbeltonen.nl/index.php

    Als hierover vooraf afspraken worden gemaakt, kan de alarmmelding overigens al direct naar de gsm van derden worden doorgestuurd.

    De Telegraaf,

    De tarieven die Belgacom aanrekent voor een gesprek van een gewone telefoon, en die afgestemd waren op de gsm-tarieven, naar een gsm bleven onveranderd.

    De Standaard,

    • op de gsm
    • op een gsm
    • op mijn gsm
    • op je gsm
    • op jouw gsm
    • op haar gsm
    • op zijn gsm
    • op onze gsm
    • op jullie gsm
    • op hun gsm
    • overschakelen op een andere gsm

    Om zichzelf niet te verraden, gebruiken Colombiaanse drugshandelaars mobiele telefoons met een beveiliging van 251 bits. Zelfs het NSA heeft tien dagen nodig om zo'n sleutel te kraken. En tegen dan zijn de drugshandelaars alweer overgeschakeld op een andere gsm.

    De Standaard,

    Een week later belde hij me op mijn gsm en ben ik er met de taxi naartoe gegaan.

    Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

    'Kan je me bellen op m'n gsm?'

    Mank, Herman Brusselmans,

    "Laat na de biep een boodschap achter of contacteer me op mijn gsm."

    De Standaard,

    Een van die mensen die op straat op hun gsm het weerbericht bellen om de indruk te wekken dat zij ergens bij horen.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Het OnStar-systeem van GM bundelt de hardware en de software en het systeem wordt verkocht op basis van een abonnement. Dat is wel aantrekkelijk voor Amerikaanse automobilisten die gemiddeld 90 minuten per dag in hun auto zitten, maar in Europa is het systeem misschien minder aanlokkelijk. "In Europa willen de automobilisten dat soort diensten op hun gsm. Ze wensen niet noodzakelijk dat het systeem vastzit in hun wagen", zegt John Lawson bij Schroder Salomon Smith Barney.

    De Standaard,

    Hij haalt het gidsje uit zijn binnenzak, zoekt het nummer van de herberg op en toetst het in op zijn gsm.

    Zonder genade, Renate Dorrestein,

    Toen nam ze de telefoon en belde Rick op zijn gsm.

    Niet doen Agnes, Peter van Straaten,

    De volgende dag belde ik Anouk op haar gsm.

    Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

    Ze heeft 'Jingle Bells' op haar gsm geprogrammeerd.

    Twee levens, Stefan Brijs,

    Via zogenaamde Java-applicaties kunnen spelletjes van een computernetwerk op een gsm worden gezet.

    De Standaard,

    I-mode blijkt in de praktijk redelijk vlot te werken, al is het verschil met WAP op een gsm - de eerste vorm van mobiel internet - nauwelijks te merken.

    Reformatorisch Dagblad,

    Iedere supporter van de club kan zich inschrijven op de website van de club om zo alle nieuwtjes rechtstreeks op je gsm te ontvangen.

    http://www.belgiumsoccer.com/New/archief.php?taal=1_id=2008,

    I-mode is een Japanse technologie die internettoepassingen (muziek, spelletjes) op je gsm brengt.

    De Standaard,

    De digitale functie op de gsm is in de eerste plaats natuurlijk bedoeld om vakantiekiekjes te sturen naar familie en vrienden.

    Nederlands Dagblad,

    Met deze dienst kunt u een geheime M-kus terecht laten komen op de gsm van iemand waar u een oogje op liet vallen.

    http://www.zdnet.be/smartbusiness.cfm?id=18018=31,

    • over de gsm
    • over een gsm
    • over een gsm beschikken
    • over hun gsm

    Ook in Nederland zijn er analoge zaktelefoons op de markt. Onze noorderburen spreken dan ook niet over hun gsm, maar over hun zaktelefoon. En onze Franse zuiderburen verkiezen de term Bi-bop, de merknaam van de eerste Franse zaktelefoons. Gsm is een Belgisch woordje.

    De Standaard,

    'Internetten via mobiel is ramp. Dit heeft meer haken en ogen dan in het bestek van dit stukje kunnen worden beschreven,' noteerde Beet in de vorige aflevering, in een terzijde over de gsm als modem voor de (draagbare) pc.

    NRC,

    Informatie over de gsm, daar haalt de consument zijn schouders over op.

    de Volkskrant,

    Aan het stuur zat een dame die Engels verstond en ook nog over een gsm beschikte.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    Pas als de technologie echt belangrijk is, heeft het zin over een gsm praten.

    De Standaard,

    Hoe ze alles onder controle had: dit gesprek over een gsm, de wetenschap dat ze al een gsm had en geen tweede wilde.

    Walvis, Tom Naegels,

    • per gsm

    Een maand later kunnen ook andere zakelijke parkeerders overstappen op betalen per gsm.

    Haarlems Dagblad,

    De peetoom had per gsm zijn transatlantische felicitaties overgebracht.

    Morgenster, Jaap Scholten,

    Zo heeft de Efteling sinds deze week M-ticketing, een toegangskaartje als streepjescode op je mobieltje, nadat je per gsm een kaartje besteld en betaald hebt.

    Rotterdams Dagblad,

    "Het is nu al niet eens mogelijk om mensen bij de parkeerautomaat te dwingen om te chippen of te pinnen, laat staan om per gsm te betalen", legt directeur H. Roebersen uit.

    Haarlems Dagblad,

    • de aankoop van een, de gsm
    • de batterij van een, de gsm
    • een bezitter van een, de gsm
    • een eigenaar van een, de gsm
    • de elektronica van een, de gsm
    • het gebruik van een, de gsm
    • een gebruiker van een, de gsm
    • het geheugen van een, de gsm
    • de handleiding van een, de gsm
    • de kosten van een, de gsm
    • de oplader van een, de gsm
    • de opvolger van een, de gsm
    • de populariteit van een, de gsm
    • het scherm van een, de gsm
    • het stelen van een, de gsm
    • het succes van een, de gsm
    • het toetsenbord van een, de gsm

    Hij mocht beslist de oplader van zijn gsm niet vergeten.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Eer je 160 karakters tekst hebt ingegeven via je het numeriek toetsenbord van je gsm ben je wel even zoet.

    http://www.diskidee.nl/cursus/cursus55.html,

    De telefoon was nog niet aangesloten, de batterij van haar gsm bleek leeg.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    In het jaarverslag 2000 meldt het korps dat veel daders, vaak scholieren, het stelen van een gsm even onschuldig achtten als het stelen van een gummetje in een warenhuis.

    NRC,

    Elke ochtend kregen we bezoek van 2 detectives. Zij hielpen ons om bijvoorbeeld een vader zijn verloren kinderen terug te vinden of de eigenaar van een gsm te vinden.

    http://jilenjul.blogspot.nl/,

    Bezitters van een gsm kunnen hun digitale telefoon mee op reis nemen.

    De Standaard,

    Proximus gaat ervan uit dat de gehandicapte twee maal per dag zijn telefoon 1 minuut nodig heeft, vandaar 60 minuten. Grootste investering blijft de aankoop van een gsm. Daarvoor sprong Siemens in de bres met een gunstkoopje.

    De Standaard,

    Om het voor het roversgilde oninteressant te maken mobieltjes te stelen, zetten de korpsen uit de vier grote steden twee wapens in waardoor de gsm onklaar kan worden gemaakt: Yunu en Imei. Deze twee vrouwelijke stripfiguren zijn de personificatie van codes die iedere gebruiker van een gsm moet kennen.

    De Telegraaf,

    'Telecombedrijven zien het succes van de gsm en denken: met umts gaat het ook zo.'

    de Volkskrant,

    De politie kan de sms'jes alleen versturen als zij de zogenoemde IMEI-code van de mobiele telefoon kent. Dat is een unieke code die op het scherm van de gsm verschijnt als de combinatie * #06# ingetoetst wordt.

    NRC,

    Opvallend is de enorme populariteit van de gsm. Vele gebruikers hebben het gewone telefoontoestel overgeslagen en zich meteen een wandeltelefoon aangeschaft.

    De Standaard,

    Met een 3G-telefoon, opvolger van de gsm, kunnen we straks snel mobiel surfen.

    NRC,

    De kosten van de gsm gaan niet af van de maandelijkse vergoeding van rond de 6300 euro die de Kamerleden voor hun werk krijgen.

    http://www.geocities.com/researchtriangle/invention/1465/index.html,

    Als leraar of vertrouwenspersoon kan je samen met de leerlingen de handleiding van de gsm doornemen en een gesloten gebruikersgroep activeren.

    http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

    Als derde oorzaak van storingen noemt hij het gebruik van de gsm in de regen.

    De Telegraaf,

    Gisteren legden de groene parlementsleden Jef Tavernier en Thierry Detienne in de Kamer een voorstel op tafel om het gebruik van de gsm in het halfrond te verbieden. In de Senaat is zo'n verbod al van kracht.

    De Standaard,

    Ook langdurig bellen met een bezweet hoofd doet de elektronica van de gsm vaak geen goed, bleek nogal eens tijdens de mooie zomer van dit jaar.

    De Telegraaf,

    In het geheugen van de gsm van haar man vond ze het telefoonnummer van Amélie in Parijs.

    De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

    • vanaf de, een gsm

    De kracht van SMS ligt evenwel niet in het zelf verzenden van berichtjes vanaf je gsm, maar om er te ontvangen.

    http://www.diskidee.nl/cursus/cursus55.html,

    Tot slot - en dit geldt zowel voor Optimum als voor Tempo, ook in het kader van de promotie - worden bij Mobistar de minuten na de eerste minuut per seconde berekend en zijn de oproepen naar de Voice Mail vanaf de gsm in België gratis.

    http://www.mobistar.be/www/nl/corporate/press/press_99_25.jsp,

    • via gsm
    • via de gsm
    • via mijn gsm
    • via je gsm
    • via jouw gsm
    • via haar gsm
    • via zijn gsm
    • via onze gsm
    • via jullie gsm
    • via hun gsm

    Inbraakalarm via mobieltje - Nederlanders kunnen binnen een jaar hun huis beveiligen via hun gsm.

    De Telegraaf,

    Bovendien kon Rafael bewijzen dat hij herhaaldelijk had geprobeerd enkele vrienden via hun gsm te bereiken, ook nog vanuit de bus.

    Na de siësta, Paul Koeck,

    Alleen als hij slaapt of als hij zich met een klant onderhoudt, is Michiel niet bereikbaar via zijn gsm.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Kenniswerkers/,

    "Momentje, ik parkeer me even op de berm, dat praat makkelijker", zegt ze twee minuten later via haar gsm.

    De Standaard,

    Het badwater via gsm laten lopen vanuit de auto mag dan een vaak aangehaald voorbeeld zijn, domotica is veel meer dan dat, meestal onopvallend en weinig spectaculair.

    http://www.vei.be/Frameset.htm

    Ik las in de krant dat er een onderzoek was gehouden naar het gedrag van die wachtenden bij Duke. Er waren vragenlijsten uitgedeeld en men was erachter gekomen dat al die wachters, die die-hards, voor meer dan twintigduizend dollar gebeld hadden op hun mobiele telefoontjes. Sommigen volgden hun lessen op ingeplugde laptops, anderen volgden basketbalwedstrijden via internet. Alles via de gsm.

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    Het toestel van TTPCom ondersteunt eveneens het GPRS-protocol (general packet radio switching), een opvolger van de gsm-standaard die sneller dataverkeer via de gsm mogelijk maakt.

    De Standaard,

    "Het systeem om een tankbeurt via je gsm te betalen, werkt al", zegt Victor Paashuis van Nedap.

    Gazet van Antwerpen,

    • antivirussoftware voor gsm

    McAfee werkt aan anti-virussoftware voor gsm.

    ANP,

    • zonder gsm
    • zonder haar gsm

    De meeste multimediabedrijven richten zich op goed opgeleide tweeverdieners. Wij niet. Wij kiezen voor de klant zonder computer, zonder gsm, zonder hedendaagse software. Zij zijn maatschappelijk zeer kwetsbaar.

    Walvis, Tom Naegels,

    Stom ook dat het vandaag gebeurt. Papa op reis voor zijn werk. Mama op stap zonder haar gsm. Haar ene vrije middag die voor niets of niemand mag wijken.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    Voor meneer Van Stalten uit Hoeilaart is het duidelijk: hij kan niet zonder. Samen met zijn Nederlandse partners leidt hij een industrieel schildersbedrijf. Zonder gsm kan hij niet, maar hij heeft wel harde kritiek op mobilofoonoperator Proximus: te duur, onjuiste facturatie, bijna even klantonvriendelijk als Belgacom vóór de privatisering, onvoldoende dekking door het net.

    De Standaard,

    met substantief ervoor


    • de tweede generatie gsm
    • de vierde generatie gsm

    Terwijl wij hier nog werken met de tweede generatie gsm met een gemiddelde datasnelheid van 9,6 Kbps (kilobits per seconde) ontwikkelt NTT DoCoMo in Japan reeds de vierde generatie gsm met een datasnelheid van 100 megabits per seconde.

    http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/13/index_main.htm,

    met telwoord ervoor


    • een tweede gsm

    Marketingmanager Stevens van Motorola zegt dat de overspelige beller een nieuwe markt kan worden voor zijn concern. '13 procent van deze groep heeft speciaal een tweede gsm aangeschaft voor het voeren van privé-gesprekken.'

    De Limburger,

    met infinitief met te


    • in haar, zijn gsm staan te roepen

    De avondlijk opgemaakte juffrouw naast mij staat in haar gsm te roepen, eerst in het Arabisch, dan in perfect Nederlands.

    De Standaard,

    Hij staat even driftig in zijn gsm te roepen, speurt de hele voorgevel van Vorst af en wandelt van groepje naar groepje.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    ( Frequent gebruikt.)
    • mijn gsm
    • je gsm
    • jouw gsm
    • haar gsm
    • zijn gsm
    • onze gsm
    • jullie gsm
    • hun gsm

    Agnes pakt haar gsm en leest huilend de laatste sms-berichten van Victor voor.

    Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

    De telefoon was nog niet aangesloten, de batterij van haar gsm bleek leeg.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Via 700 zendmasten krijgt een geselecteerde groep doven en slechthorenden [...] zes minuten lang een tekstbericht op het scherm van hun gsm.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    Jongeren bestellen via hun gsm massaal speeltjes om hun toestel te onderscheiden van die van vriendjes en vriendinnetjes.

    De Limburger,

    Een tankbeurt betalen met je gsm, dat wordt waarschijnlijk volgend jaar dagelijkse kost.

    Gazet van Antwerpen,

    Hiernaast zie je de coolste games voor je gsm!

    http://www.abcbeltonen.nl/index.php

    Meer dan 4000 beltonen voor jouw gsm verdeeld in 36 categorien!!

    http://www.gsmbon.nl/polyfone-beltonen.html

    'Ik denk dat het beter is dat er een dokter gebeld wordt,' zei ik. 'Ik denk het ook,' zei Vera, 'zo blauw heb ik 'm nog nooit gezien.' 'Bel met jouw gsm,' zei Mieke.

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Mogen we vragen om jullie gsm uit te zetten. Dank u.

    http://slideplayer.nl/slide/5582083/

    Welk toetsenbord heeft jullie gsm?

    http://forum.bodybuilding.nl/topics/welk-toetsenbord-hebben-jullie-op-je-gsm.342995/,

    Tegen kwart voor twaalf belt Minchen op mijn gsm.

    Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

    Op het middaguur krijg ik mijn paspoort, mijn laptop en mijn gsm terug.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Het heeft wel iets, zo'n nieuwe muurtelefoon in tijden waarin negentig procent en meer van de mensen een gsm heeft. Ik hoor bij die dikke negentig procent, maar ik laat m'n gsm altijd thuis liggen.

    Mank, Herman Brusselmans,

    M'n internetverbinding staat doorgaans stof op te slaan, m'n gsm gebruik ik zelden of nooit en ik verkies nog altijd m'n videorecorder boven een DVD-speler.

    Mank, Herman Brusselmans,

    En als we onze gsm nu eens zouden vervangen door een vaste telefoonlijn om het bereikprobleem op te lossen?

    https://twitter.com/hgillijns/status/657568873307328512,

    Hoe communiceren we met de computers die ons overal omringen? De apparaten die op ons bureau staan, in onze gsm zitten, onze auto helpen besturen.

    http://taalunieversum.org/inhoud/taal-en-spraaktechnologie,

    Om ons netwerk manueel te kiezen, moet u de daarvoor bestemde menu-optie in uw gsm kiezen.

    http://roamers.proximus.be/nl/Discover_The_Belgian_Mobile_Leader/BML_Proximus.html,

    Uw gsm kiest automatisch het netwerk met de beste ontvangst op de plaats waar u zich bevindt.

    http://roamers.proximus.be/nl/Discover_The_Belgian_Mobile_Leader/BML_Proximus.html,

    Ze vroeg haar man of hij zijn gsm aan kon laten staan voor kreten van hulp in geval van nood.

    Kan ik even langskomen?, Paul van Vliet,

    Geregeld liet Romme zijn gsm in de auto liggen.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    • iemands gsm
    • Jerry's gsm
    • Wouters gsm

    Ze [...] hebben kans genoeg gehad om te prutsen aan Wouters gsm.

    De klokkenluider, Tomas Ross,

    Terwijl ik de perversies van de softe seventies opsomde, belde Tiny op Jerry's gsm de Inlichtingen.

    Acacialaan, Koen Peeters,

    Wolfgang Dicke van de Duitse politie stelt dat de vondst van de gsm-wapens zeer alarmerend is. Dat betekent dat politiemensen bijna altijd hun wapen in de aanslag moeten houden wanneer ze iemands gsm controleren.

    Gazet van Antwerpen,

    Met die nieuwe versie kun je ICQ-berichten via sms versturen naar iemands gsm en omgekeerd.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • gsm en e-mail
    • gsm, e-mail of telefoon
    • gsm en GPRS
    • gsm, GPRS en UMTS
    • gsm of semafoon
    • gsm of televisie
    • gsm, wap, computer en interactieve tv
    • computer, gsm of televisie
    • e-mail, gsm en semafoon
    • internet en gsm
    • spraaktechnologie, gsm, wap
    • een telefoon of gsm

    Elke aanvraag van een onderzoeksrechter om een telefoon of gsm af te luisteren, komt hier via fax binnen.

    De Standaard,

    Het basispakket aan moderne snufjes is al naar gelang de wensen van de eigenaar uit te breiden. Zo zijn met behulp van telecommunicatie (internet en gsm) allerlei faciliteiten en services in huis te halen.

    http://www.westpoint-tilburg.nl/

    Het gebruik van de Internet-technologie maakt het ook mogelijk de dienst later via gsm of televisie aan te bieden, zegt Peeters, daarmee anticiperend op de komst van Telenet.

    De Standaard,

    Hoe blij ben je wanneer er weer een nieuw type van computer, gsm of televisie op de markt komt, maar je je amper twee jaar oude toestel niet meer kunt laten herstellen?

    http://www.agalev.be/programma2003/index.html

    Kiala maakt het mogelijk het traject van de bestelling te volgen via Internet en waarschuwt, via gsm, e-mail of telefoon als de bestelling is aangekomen.

    De Standaard,

    Bijna iedereen heeft gsm en e-mail en is overal en altijd bereikbaar.

    Trouw,

    De meeste medische coördinatoren, politiechefs en gespecialiseerde reddingsteams waren enkele uren onbereikbaar per gsm of semafoon.

    De Standaard,

    Het systeem herkent deze waarschuwing en zendt het door naar het uitzendsysteem. Dat zorgt op zijn beurt voor de verspreiding van het alarm naar lokale ziekenhuizen en het CDC, zowel via e-mail, gsm en semafoon.

    http://www.newsengine.be/Pride.nsf/LookupUNID/C4294E9F1D392591C1256C3D004A9B0D,

    Ook commerciële bedrijven hebben het Wireless Lan als alternatief voor gsm, GPRS en, straks, UMTS ontdekt.

    Trouw,

    De eerste generatie mobiele telefonie was de analoge NMT-technologie, waarna met de tweede generatie de digitale telefoons (gsm, gprs) volgden.

    NOS Nieuws,

    Om te beginnen gebruikt umts andere technologie en frequenties dan gsm en gprs en moet je om umts te kunnen gebruiken dus een nieuwe telefoon kopen.

    NOS Nieuws,

    De samenwerking biedt de vindservice de mogelijkheid klanten te voorzien van boodschappen en advertenties via gsm, wap, computer en interactieve tv.

    News.nl,

    Het internet heeft voor dit product tal van voordelen die een cd-rom niet heeft. Informatie kan op het internet [...] veel dynamischer beheerd worden en interactie met de taalgebruiker is via het internet gemakkelijker te organiseren. Bovendien komen er voortdurend nieuwe digitale toepassingen op de markt die in de toekomst bij de taaladvisering ingeschakeld kunnen worden (spraaktechnologie, gsm, wap enzovoort).

    http://taaltelefoon.vlaanderen.be/dienst/jaarverslag/jaarverslag2000.pdf,

    overig


    • geen gsm

    "Er wordt wel verteld dat draadloos telefoneren de massamarkt heeft bereikt, maar de realiteit is dat 60 procent van de Amerikanen nog steeds geen gsm heeft", verklaart Segal.

    De Morgen,

    'Heb jij geen gsm?' 'Nee,' zei ik, 'ik ben een renaissancistisch mens.'

    De droogte, Herman Brusselmans,

    Geen gsm of geen elektrische wekker? Je zal er niet van sterven. Het geluk stijgt niet met de welvaart. Integendeel.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als deel van een samenstellende afleiding